Colorado House

Off-grid house in the Rocky Mountains in Colorado, USA.

Expected completion: Spring 2018

CO-HOUSE_MAIN_web

IMG_3806

The Colorado house is a private commissioned off grid house in the Rocky Mountains in Colorado, USA. The highlands of Colorado have a harsh climate, long cold winters with heavy snowfall and very hot and sunny summers as well as strong storms are quite common weather conditions.

The location of the house is far from any settlement or city, only accessible through a dirt road and a 4 wheel-drive car. These factors made the construction challenging, it became necessary to use relatively easy to handle materials such as wood which can be transported easily and cut to size on site. Since the building has to withstand the harsh weather conditions, we decided to use a metal cladding which is robust and requires low maintenance.
The house is completely off-grid, electricity is created from photo-voltaic panels, water comes from a tank and the toilet is a composting model from Sweden. One of the main challenges of the design was  to make the house functioning in those harsh climate conditions while still provide open views towards the valley. Our approach is to create a simple box with a tilted roof, allowing snow to slide or melt off. The big glass walls which open up to an amazing view into the valley are set back into the volume to use the roof overhang as a shield to reduce the solar heat gain during peak hours. A big veranda is protected by a roof and offers a breathtaking view into the valley.

The house is currently under construction and will be completed in spring 2018.

The entrance to the house is located on the north east corner, facing the road. After entering through a small entrance and technical space, the visitor walks through the kitchen into the living room. The living room is open and bright with views towards the south, overlooking the valley. Even the house is held low-key and simple, basic comfort is still provided by a spacious warm-water shower, a big sink and an odor-free toilet. Facing the south eastern corner, the bedroom is located with a connection to the living room. The bedroom has two big windows framing views into the valley and the neighboring mountains.
A client’s request was to provide an open platform as part of the house which is suitable for meditation as well as lounging in the open space, protected by a roof, overlooking the entire valley and neighboring mountains.
CO HOUSE_003

CAM_topview.RGB_color

CO HOUSE COLLAGE

in collaboration with Troy Ostrander

www.opnofc.com

© PHILIPPOHNESORGE 2017

© OPNOFC 2017

Comments are closed.